Któż potrafi przejść obok niego obojętnie i nie zwrócić uwagi na kolorową wystawę pełną pieczonych i lukrowanych pyszności mieniących się w świetle dnia. Po ciężkim dniu pracy, kiedy brak człowiekowi sił, a żołądek nieustannie domaga się swoich racji, sklep cukierniczy zdaje się pokusą nie do odparcia. Trudno w takiej sytuacji liczyć kalorie, kiedy lukrowana polewa na wierzchu ulubionego ciasta czaruje wszystkie zmysły.
To znacznie więcej niż sposób na szybkie uzupełnienie zapasów w przypadku wizyty niespodziewanych gości. Dzisiaj sklep cukierniczy przyjmuje również zamówienia na catering przyjęć okolicznościowych, urodzin czy jubileuszy. Z jego usług korzystają zarówno ci mali, lokalni przedsiębiorcy, jak ci wielcy, który obsługuję sieć hoteli i restauracji.
Piekarnie otwierają własne sklepy cukiernicze, żeby móc sprzedawać przygotowywane przez siebie produkty. Już nie tylko chleb i bułki znajdują się w ich asortymencie, coraz części pieką ciasta, torty, pączki, drożdżówki. Zdobywają certyfikaty i nagrody w ogólnokrajowych zawodach.
Przemysł cukierniczy stał się obecnie dochodowym biznesem. A klienci coraz chętniej, bez skrępowania nabywają jego produkty, oczekując, że będą spełniały ich wymagania, a często również pozytywnie zaskakiwały doborem smaków i kształtów.