Kiedyś trzeba było się zdać na własny zmysł artystyczny i samodzielnie wycinać i tworzyć kształty ciast i ciasteczek, które czasem pozostawiały wiele do życzenia. Nie można było również przebierać w wielkości, ponieważ blacha to mało wdzięczny materiał w obróbce. Od niedawna jednak w użyciu pojawiły się silikonowe formy do pieczenia, rewolucjonizując całą kuchnię.
Już nie trzeba było samodzielnie wymyślać kształtów, marnować czasu na formowanie ciasteczek, wycinać wzorów z papieru na następnie z ciasta. Teraz wystarczy, że surowe ciasto wleje się do odpowiedniej formy i włoży do piernika.
Silikon jest materiałem odpornym na wysokie temperatury, jednocześnie będą bardzo plastycznym i trudnym do złamania, dzięki czemu ma szerokie zastosowanie w kuchni. To właśnie te zalety sprawiły, że amatorzy domowych wypieków znacznie chętniej sięgnęli po wałki i szpatułki, kreując torty domowej roboty.
Silikonowe formy do pieczenia są też łatwe w utrzymaniu – ciasto w trakcie pieczenia do nich nie przywiera, dzięki czemu nie trzeba skrobać powierzchni. Nadają się idealnie do zmywarek.
Mogą się nim posługiwać nawet dzieci, a rodzinne przygotowywanie posiłków sprawi im znacznie więcej przyjemności i satysfakcji, ponieważ będą posiadały w nim własny wkład.